Marasesti
Bătălia de la MărășeÈ™ti (6-16 august 1917) a fost cea mai importantă operaÈ›iune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. A fost o operaÈ›iune complexă, de apărare È™i menÈ›inere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condiÈ›iile în care armata rusă era în plină disoluÈ›ie revoluÈ›ionară.
Generalul german Curt von Morgen, comandantul Corpului I de Rezerva, consemna în memoriile sale: "RezistenÈ›a duÈ™manului, în special a românilor, a fost neobiÈ™nuit de dârză È™i s-a manifestat prin 61 de contraatacuri ... în decursul celor 14 zile de luptă. Ele au condus mai ales la lupta cu baioneta."
În inima românilor, această bătălie are un loc special datorită eroismului de care au dat dovadă ostaÈ™ii români È™i a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorită legendarei expresii Pe aci nu se trece!. Planificarea germană a denumit operaÈ›iunea "Bătălia de străpungere de pe Putna È™i ȘuÈ™iÈ›a", făcând parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei împreună cu Bătălia de la Oituz (a treia bătălie de la Oituz) din 8-22 august 1917. Germanii È™i austro-ungarii au plasat în dreptul localității MărășeÈ™ti o forță de lovire de 12 divizii cu peste 1100 tunuri - una dintre cele mai mari densități artileristice . Începută ca o bătălie de urmărire a forÈ›elor ruseÈ™ti - care nu mai doreau să lupte, bătălia s-a transformat treptat într-o încercare foarte costisitoare de "a sfărâma armata română din Moldova", după cum chiar mareÈ™alul Hindenburg, È™eful Marelui Stat Major german, afirma . Cotidianul "Times" scria că "Apărarea frontului la MărășeÈ™ti a fost cea mai strălucită faptă de arme săvârÈ™ită vreodată de români ..."
Marasti
Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. S-a desfășurat între 11 iulie È™i 19 iulie 1917 È™i a fost o operaÈ›iune ofensivă a armatei române È™i armatei ruse cu scopul de a încercui È™i distruge Armata a 9-a Germană. OperaÈ›iunea a fost planificată a se desfășura în paralel cu operatiunea ofensivă de la Nămoloasa la care s-a renunÈ›at între timp
Oituz
A Treia Bătălie de la Oituz a fost o confruntare militară complexă desfășurată între armata română sprijinită de trupele Imperiului Rus È™i trupele germane È™i austro-ungare, în timpul Campaniei militare româneÈ™ti din 1917 din Primul Război Mondial. Bătălia – purtată în perioada 8 – 22 august 1917 s-a desfășurat pe axele principale ale văilor Slănicului, Oituzului È™i CaÈ™inului din judeÈ›ul Bacău È™i a avut ca scop strategic - de partea Puterilor Centrale patrunderea în valea TrotuÈ™ului spre OneÈ™ti È™i apoi spre Adjud pentru a se face joncÈ›iunea cu armatele amice aflate în ofensivă la MărășeÈ™ti, iar de partea României pe acela de apărare È™i de menÈ›inere a liniei frontului. Succesul strategic a fost de partea Armatei Române, chiar în contextul unei înaintări reale pe teren – de mică amploare – a inamicului.
istoria vazuta altfel
Am pregatit o lista de filme si documentare superbe, care prezinta laturi diferite ale conflagratiei mondiale:cea eroica, demna; dar si cea mizerabila, josnica, tiranica.
Clipul de mai jos, desi este o rreplica, face sa tresara inima oricarui roman iubitor de tara.